Hörneå bys hemsida www.becken.se
Håknäs Go - nyårsdagen 2019
På årets första dag 2019 görs ett reportage från de närbelägna byarna Håknäs och Öre. Skribent och Redaktör är ofta där, för promenader och för badande. Just på nyårsdagen gjordes inget bad, badsäsongen begränsas till mellan april och november.
Artikelns rubrik kommer sig av navigatorn som återger promenaden i bild 2. Navigatorn namnger olika sträckor och ibland med fantasifulla namn.
Bild 1. Håknäs bjuder på vackra vyer och broar. I detta fall är det Håknäsbacken vid norra brofästet till den gamla hängbron i trä över Öre älv. I bild ses Redaktör Lena Lindholm. I bakgrunden skymtar den gamla vattenkvarnen i Håknäs, som är museal, en bevarad miljö från förr.
Bron vid Håknäsbacken blev renoverad för inte så många år sedan. Bron tål 2 tons fordonsvikt, vilket nästan känns för mycket. Här låg den gamla vattensågen som köptes upp och lades ned av Frans Kempe, som istället byggde upp ångsågen på Norrbyskär.
Bild 2. "Håknäs Go" - en typisk vandring, i Håknäs och Öre. Detta blir ca 7.5 km.
Skribent och Redaktör har säkert vandrat 20-30 mil på vägarna runt Öre älv under året 2018. Utöver sträckan i bild 2 kan vandringen utökas norrut till Långed och passera betongbron, vilket blir ca 14 km. Eller, så kan man vandra söderut mot havsbandet vid Örsten eller på södra sidan av älven. Bil eller husbil parkeras på olika ställen utmed vägen. Att gå fram och åter till Hörneå by känns däremot för långt och tråkigt.
Bild 3. En avstickare till Håknäs skola, så här på vinterlovet.
Bild 4. Bakom skolan planeras en isbana, om vädret tillåter. Nu är isen lite för sträv. I detta fall ses en föga trovärdig målvakt, en till synes stel gammal gubbe. Bilden associerar till en nylig sportartikel.
Bild 5. I denna bild ses en betydligt vigare målvakt, likt en fladdermus.
Bild 6. Många vackra hus ses utmed vägen, och julstämningen blir hög.
Bild 7. En av höjdpunkterna utmed vandringen är bron i Öre. Detta är en klassisk fackverkskonstruktion i två bågar.
Bild 8. Den skylt man ska leta efter på broar.
Likt många andra broar i Norrland, då det begav sig, byggdes dessa vid olika mekaniska verkstäder som byggsats och monterades på plats. I detta fall kom bron från Bergsunds Mekaniska Verkstad AB i Stockholm, 1911. Bergsunds Mekaniska har tillverkat många broar utmed dåtidens E4. Bergsunds broar hittas även på många andra vägavsnitt, kan man notera om man har intresse för dylika företeelser. Det är inte alla som uppskattar gamla broar, med begränsad bärighet. I detta fall är bron en "BK3" och har även begränsning för fordonsbredd.
Bron vid Öre tillkom för dryga 100 år sedan, då Riks-13 skapades. Om detta kan man läsa på annat håll på Becken-Webben. Det finns mycket mer att skriva om i detta fall, då vägen var en del av nödåren och arbetstillfällen som skapades.
Bild 9. Skribent och Redaktör har oändligt många bilder av Öreälven fotat från bron i Öre. Här ses nedströms, nyårsdagen 2019, där man kan bada.
Gunnar Engström, 2019-01-01
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se